joi, 22 aprilie 2010

Pledoarie pentru Cristos



V-aţi îndoit vreodată de existenţa, moartea sau învierea Domnului Isus Cristos?
Există în vremurile în care trăim mulţi oameni care se întreabă dacă existenţa lui Dumnezeu este un mit sau o legendă, lăsându-se influenţaţi în cele din urmă de cultura păgână a lumii contemporane. Un astfel de om a fost şi autorul acestei cărţi – Lee Strobel, care datorită experienţei sale jurnalistice reuşeşte să se remarce în lumea mass-mediei.
„Pledoarie pentru Cristos” este o carte de apologetică (parte principală a teologiei care are ca scop justificarea sau apărarea religiei creştine) prin intermediul căreia autorul construieşte un fundament solid şi de mare actualitate a istoricităţii lui Isus Cristos. Cartea este o pledoarie impresionantă, plină de suspans şi de mare exactitate, îmbinând informaţiile jurnalistice care deschid fiecare capitol, cu dovezile prezentate de savanţii intervievaţi.
În urma citirii acestei lucrări veţi descoperi şi mai mult că Isus Cristos nu este o figură pierdută în negurile istoriei şi că există o mulţime de dovezi ştiinţifice, recunoscute chiar de savanţi, care pot să dovedească veridicitatea credinţei noastre.




Investigatia


Exista pledoarie pentru Cristos? Daca ar fi fost o investigatie judecatoareasca legala – un proces care sa determine daca Isus Cristos este de fapt Singurul Fiu al lui Dumnezeu – ar fi fost El justificat pe baza evidentelor ori ar fi fost descoperit ca impostor?



Procurorul


Lee Strobel, un ateu, a decis ca va dovedi cu argumente si probe solide ca Isus Cristos este un impostor. Strobel cu siguranta era calificat sa efectueze aceasta sarcina de a face un proces impotriva lui Cristos. El avea Master in Studii Juridice de la Universtitatea de Drept Yale si era reporter premiat la Chicago Tribune. Domeniul de specialitate al lui Strobel era Analist Juridic si a fost promovat la rangul de Editor Juridic la Chicago Tribune. Mai mult, Strobel nu era partinitor fata de apararea lui Cristos – el era ateu!



Constatarile


Strobel imparte pledoaria sa pentru Cristos in trei capitole principale:



1.Datele istorice
Dovezile martorilor oculari (sunt biografiile lui Isus Cristos vrednice de crezare si rezista cercetarilor?) Dovezile documentare (au fost pastrate cu acuratete biografiile lui Isus?). Dovezile coroborante (exista dovezi credibile in sprijinul lui Isus in afara biografiilor Sale?) Dovezile stiintifice (Arheologia confirma sau contrazice biografiile lui Isus?). Dovezile de respingere (Este Isus al istoriei identic cu Isus al credintei?).



2.Profilul lui Isus Cristos
Dovezile identitatii (era Isus cu adevarat convins ca este Fiul lui Dumnezeu?). Dovezile psihologice (a fost Isus nebun cand a pretins ca este Fiul lui Dumnezeu?). Dovezile atributelor divine (A implinit Isus atributele lui Dumnezeu?). Dovada amprentelor (se potrivea Isus – si numai Isus – cu identitatea lui Mesia din profetii?)



3.Dovezile in sprijinul Invierii lui Isus Cristos
Dovezile medicale (a fost moartea lui Isus un fals si in vierea Lui o farsa?). Dovezile trupului lipsa (lipsea cu adevarat trupul lui Isus din mormant?).


Dovada aparitiilor Lui (a fost Isus vazut viu dupa moartea Lui pe cruce?). Dovezile circumstantiale (exista fapte ce sustin invierea?)



Examinarea dovezilor


In incercarea de a aduna argumente, Strobel intervieveaza un numar de experti si autoritati recunoscute in domeniile lor de stiinta. El a condus analiza de caz fara nici o partinire religioasa - in afara de inclinatia lui spre ateism. Este remarcabil, ca dupa adunarea si examinarea critica a dovezilor pentru sine insusi, Strobel a devenit crestin. Uimit de constatarile sale, el a adunat dovezile intr-o carte pe care a intitulat-o Pledoarie pentru Cristos, pentru care a fost distins cu Medalia de Aur. Strobel cere de la fiecare cititor un singur lucru – ramaneti nepartinitori in examinarea dovezilor. La sfarsit, analizati dovezile pentru voi insiva, actionand ca singurul jurat in procesul lui Cristos.

Strobel, ca fost ateu, ajunge la concluzia că „un ateu are nevoie de mult mai multă credinţa pentru a rămâne ateu decât pentru a crede în Isus”.

3 comentarii:

  1. „un ateu are nevoie de mult mai multă credinţa pentru a rămâne ateu decât pentru a crede în Isus”

    So, what?! un ateu are nevoie de credinta? what?!

    Ideea e ca un ateu nu poate avea credinta. Credinta = a crede in ceva. Ateii nu cred. Pur si simplu iti traiesti viata si intelegi cat mai mult ce inseamna fiinta umana din punct de vedere pishic(moral) si fizic.
    Asa ca ateismul fundamental nu are la baza nici o credinta. Doar pur si simplul fapt: acceptarea ca totul este random pe planeta si universul asta! Toate lucrurile au un inceput si un sfarsit. Asta in primul rand din punct de vedere LOGIC, iar stiinta apare dupa aceea.

    RăspundețiȘtergere
  2. ma rog, avem un typo in comentul anterior; "pishic" trebuia sa fie "psihic"

    RăspundețiȘtergere
  3. ateii CRED ca nu exista Dumnezeu. iar ateii isi sustin punctele de vedere prin argumente logice sau stiintifice [cica] pe care ei le CRED bune.
    marog, pentru mine personal Dumnezeu nu e o teorie stiintifica sau logica. e o traire.

    RăspundețiȘtergere